Interjú Csősz Sándorral a Marosvásárhelyi Rádióban (www.marosvasarhelyiradio.ro)
(kiadvány: A földi idegenek )

"Azért hoznak létre bonyolult, összetett társulásokat, hogy bármilyen akadályt legyőzzenek. Saját nyelvük van, jól tájékozódnak, pontosan betartják a hierarchiát, a szabályokat. Kik ők? A leírás alapján azt is gondolhatnánk, valamilyen tudományos-fantasztikus mű hőseiről beszélünk, pedig Csősz Sándor “hősei” apró, lábunk alatt futkározó élőlények: a hangyák. A nemzetközi hírű kutató olyan izgalmas bevezetést nyújt ebbe a parányi, mégis hatalmas erő birtokában lévő világba, mintha valóban sci-fit olvasnánk. Nemcsak az egész földet benépesítő hangyákat ismerhetjük meg belőle, hanem egészen új képet kapunk arról, hogyan gondolkodunk a rendszerekről, a problémamegoldásról, hogy milyen lehetőségeket nyújtanak és hogyan jöhetnek létre a társulások. A hangya–ember szótárt ugyan nem lehet összeállítani, mert más-más jelkészletet használunk, de sok egyéb trükköt, stratégiát meg lehet tanulni a hangyáktól. Arra is rávilágít a könyv, hogy amikor az embernyelvünkön beszélünk ezekről az állatokról, amikor a “szorgos” hangyákat tiszteljük, a “hangyakirálynőt” emlegetjük, mit árulunk el magunkról. A fantasztikus képekkel illusztrált, rengeteg izgalmas történetet, helyzetet tudományos alapossággal feldolgozó könyvről Csősz Sándorral beszélgettünk."

Parászka Boróka interjúja meghallgatható itt

2019-09-24 09:51:40
<< vissza
Középkorijárvány-regény
,,Apám nagy uralkodó volt: felült a szent királyok trónusára, és repedező örökségükből erős birodalmat épített. S rám miféle sors vár? Én láthatom mindezt elevenen szétrohadni..."
Fordította: Kalapos Éva Veronika
Komoly, tudományos válaszok nagyon komoly hétköznapi kérdésekre
A világ legszórakoztatóbb és leghaszontalanabb önsegítő könyve a Magyarázókönyv és a Mi lenne, ha? című bestsellerek elképesztő kreativitással megáldott szerzőjétől.

Minden...
további újdonságok »
Fordította: Simkó György, Piros Ákos
A klasszikus mű vadonatúj borítóval, kartonált kiadásban!

Santiagónak, az andalúz pásztorfiúnak meseelemekkel átszőtt kalandtörténetét a kritikusok Saint-Exupéry A kis hercegéhez...
Fordította: Nagy Viktória
A klasszikus mű vadonatúj borítóval, kartonált kiadásban!
Egy fiatal brazil lány, Maria egy gyerekkori csalódás után úgy érzi, soha életében nem fogja megtalálni az igaz szerelmet....