Ez már nem kultúrharc, hanem politikai leszámolás – Pataki Éva az itthon maradt és menekülő magyarokról (168ora.hu)
(kiadvány: Férfiképmás )

"Művészettörténészek szerint ha a Szépművészeti Múzeum annak idején Pulszky Károly tervei szerint épült volna fel, olyan színvonalú múzeumunk lehetne, mint a londoni National Gallery. Ma már kevesen tudják, ki volt ez a híres magyar, akit a hazája nemhogy megbecsült volna, de öngyilkosságba kergetett. Pulszky egészen Ausztráliáig menekült, ott lőtte főbe magát 1899-ben. Noha 2003-ban megalakult itthon a Pulszky Társaság, amely minden évben Pulszky Károly-díjjal jutalmazza a tehetséges fiatal muzeológusokat, a díj névadóját a szélesebb közönség nem ismeri. Ezért is hiánypótló Pataki Éva nemrég megjelent Férfiképmás című regénye, amelynek főhőse Pulszky Károly. A könyv szerzője Balázs Béla-díjas író, forgatókönyvíró, rendező, Mészáros Márta állandó szerzőtársa. A 168 Órának arról is beszélt, van-e párhuzam a jelenlegi és a száz évvel ezelőtti kultúrharcok között."

Az interjú elolvasható itt

 

2019-08-05 12:14:30
<< vissza
Középkorijárvány-regény
,,Apám nagy uralkodó volt: felült a szent királyok trónusára, és repedező örökségükből erős birodalmat épített. S rám miféle sors vár? Én láthatom mindezt elevenen szétrohadni..."
Fordította: Kalapos Éva Veronika
Komoly, tudományos válaszok nagyon komoly hétköznapi kérdésekre
A világ legszórakoztatóbb és leghaszontalanabb önsegítő könyve a Magyarázókönyv és a Mi lenne, ha? című bestsellerek elképesztő kreativitással megáldott szerzőjétől.

Minden...
további újdonságok »
Fordította: Simkó György, Piros Ákos
A klasszikus mű vadonatúj borítóval, kartonált kiadásban!

Santiagónak, az andalúz pásztorfiúnak meseelemekkel átszőtt kalandtörténetét a kritikusok Saint-Exupéry A kis hercegéhez...
Fordította: Nagy Viktória
A klasszikus mű vadonatúj borítóval, kartonált kiadásban!
Egy fiatal brazil lány, Maria egy gyerekkori csalódás után úgy érzi, soha életében nem fogja megtalálni az igaz szerelmet....