Győzzük le a betegséget! - Jankovics Éva ötödik könyve a stroke-ról szól
A betegeknek és a családoknak is segíteni akar Jankovics Éva azzal, hogy könyvet írt a stroke-ról, azaz az agyi érkatasztrófáról, ami egyre fiatalabb embereket is sújt.

Éva mindig szerette megfigyelni az embereket, azt is, hogy dolgozzák fel betegségüket. Legújabb könyve megírására személyes érintettsége is ösztönözte: édesapja 76 évesen kapott stroke-ot, de utána még tíz évig élt, csaknem teljes életet. Ezt értsük úgy, hogy egy kézzel is megmetszette a szőlőt, s hegeszteni is megpróbált, de az nem ment. Lánya  a földrajzi távolság ellenére  sűrűn látogatta édesapját, megismerte a kórházban vele betegeskedőket, élettörténetüket. Együtt élték végig a gyógyulás különböző fázisait, a tehetetlenséggel, kiszolgáltatottsággal való küzdelmet és a győzelmet.

Jankovics Éva könyvet írt az agyi érkatasztrófáról, amire személyes érintettsége is ösztönözte, édesapja 76 évesen kapott stroke-ot (Fotó: Szabó Péter Dániel)

Jankovics Éva könyvet írt az agyi érkatasztrófáról, amire személyes érintettsége is ösztönözte, édesapja 76 évesen kapott stroke-ot (Fotó: Szabó Péter Dániel)

Kérdezem: amikor a történeteket hallgatta, tapasztalta édesapja kedélyének változásait, mennyire keseredett el? A válasz határozott nem. Azért írta a könyvet, hogy részben bemutassa, miként éli meg egy beteg a magatehetetlenné válást, az időleges vagy végleges kommunikáció képtelenséget. A legtöbben ezekre zárkózottsággal válaszolnak, magukba fordulnak, amiből nagyon nehéz kimozdítani a beteget. Éva írásának másik célja az volt, hogy megmutassa milyen nehéz helyzetbe kerülnek a családok, akiknek stroke betegről kell gondoskodni a napi munka, a család ellátása mellett. Mekkora együttérzést, megértést kíván, hogy a betegben tartsuk az erőt, el tudjuk hitetni, hogy szükség van rá, s továbbra is lesz feladata.  A témaválasztásban szerepet játszott-e, hogy férje orvos? Éva ezt tagadja, és rövidesen kiderül, hogy a férj csak a teljesen kész művet vehette csak kézbe, azzal a kéréssel, javítsa ki az esetleges szakmai hibákat. Nem talált ilyet.

Jankovics Éva legújabb könyve családregény. Főhőse a stroke beteg, akit lánya visz haza a kórházból. Ebből a lány családjában is konfliktusok keletkeznek, de ráadásul kiderül, hogy a beteg kedvenc unokája drogfüggő-és terjesztő. A történet további részeit nem meséljük el, érdemes elolvasni a könyvet.

A kötet a könyvhétre jelent meg, s szerencsés véletlennek köszönhetően az egyik pesti kórház mozgásterápiás osztályának pszichológusa is megvásárolta. Bevitte az osztályra, ahol az orvosok is elolvasták, de akadt beteg is, aki megkapta. Ezen az osztályon stroke klub működik, amelynek gyógyult és lábadozó beteg tagjai rendszeresen találkoznak, hogy erőt adjanak egymásnak. Jankovics Évát is meghívták egy könyvbemutatóra, a napokban pedig felvették a klub tiszteletbeli tagjának. Igazi sikernek tekinthető, hogy a Miskolcon ma kezdődő stroke-konferenciára is meghívást kapott: beszéljen a könyvről és tapasztalatairól.

Jankovics Éva elsőként Öngyilkos lett a fiam címmel írta meg élete nagy tragédiáját. A következő kötet is az öngyilkossággal foglalkozott. Lédererné, mi van a kosárban címmel írt egy bűnügyi dokumentum regényt is. Az ötödik napon címmel édesapjáról jelentetett meg dokumentum regényt, s ezt követte a Stroke - egy család regénye.

 

Forrás: NAPLÓ

Ez egy álomország? Nem! Egy igazi szeretemország.
Képzeljünk el egy országot, egy olyan helyet, ahol szeretünk élni. Nem azért szeretjük, mert minden az ölünkbe hullik és nem azért, mert kevés munkával jól lehet keresni, vagy mert nem kell...
Minden fejben dől el. Kivéve az összecsukott vasalódeszkát, az a szobában dől el.
Hartay Viharsarki Kattintós Csaba csinált egy préselt növénygyűjteményt az emberekből. Ez itt az. Szépen lekaszálta őket a Facebookon, a buszon, a kiskonyhában, wellness-szállodában a bugyborékos...
további újdonságok »
Fordította: Szieberth Ádám
A francia nők tudnak élni!
A francia nők nem híznak (New York Times bestsellerlista 1. hely) szerzőjének új könyvében az írónő górcső alá veszi a franciák osztriga iránti vonzalmát. Megismerhetjük az osztrigát...
Charlie Higson regénye egy young adult disztópia első része. Az ismeretlen vírus pusztította London romjain gyerekek próbálnak egy új világot felépíteni.
A végzetes járványt követően...