Győzzük le a betegséget! - Jankovics Éva ötödik könyve a stroke-ról szól
A betegeknek és a családoknak is segíteni akar Jankovics Éva azzal, hogy könyvet írt a stroke-ról, azaz az agyi érkatasztrófáról, ami egyre fiatalabb embereket is sújt.

Éva mindig szerette megfigyelni az embereket, azt is, hogy dolgozzák fel betegségüket. Legújabb könyve megírására személyes érintettsége is ösztönözte: édesapja 76 évesen kapott stroke-ot, de utána még tíz évig élt, csaknem teljes életet. Ezt értsük úgy, hogy egy kézzel is megmetszette a szőlőt, s hegeszteni is megpróbált, de az nem ment. Lánya  a földrajzi távolság ellenére  sűrűn látogatta édesapját, megismerte a kórházban vele betegeskedőket, élettörténetüket. Együtt élték végig a gyógyulás különböző fázisait, a tehetetlenséggel, kiszolgáltatottsággal való küzdelmet és a győzelmet.

Jankovics Éva könyvet írt az agyi érkatasztrófáról, amire személyes érintettsége is ösztönözte, édesapja 76 évesen kapott stroke-ot (Fotó: Szabó Péter Dániel)

Jankovics Éva könyvet írt az agyi érkatasztrófáról, amire személyes érintettsége is ösztönözte, édesapja 76 évesen kapott stroke-ot (Fotó: Szabó Péter Dániel)

Kérdezem: amikor a történeteket hallgatta, tapasztalta édesapja kedélyének változásait, mennyire keseredett el? A válasz határozott nem. Azért írta a könyvet, hogy részben bemutassa, miként éli meg egy beteg a magatehetetlenné válást, az időleges vagy végleges kommunikáció képtelenséget. A legtöbben ezekre zárkózottsággal válaszolnak, magukba fordulnak, amiből nagyon nehéz kimozdítani a beteget. Éva írásának másik célja az volt, hogy megmutassa milyen nehéz helyzetbe kerülnek a családok, akiknek stroke betegről kell gondoskodni a napi munka, a család ellátása mellett. Mekkora együttérzést, megértést kíván, hogy a betegben tartsuk az erőt, el tudjuk hitetni, hogy szükség van rá, s továbbra is lesz feladata.  A témaválasztásban szerepet játszott-e, hogy férje orvos? Éva ezt tagadja, és rövidesen kiderül, hogy a férj csak a teljesen kész művet vehette csak kézbe, azzal a kéréssel, javítsa ki az esetleges szakmai hibákat. Nem talált ilyet.

Jankovics Éva legújabb könyve családregény. Főhőse a stroke beteg, akit lánya visz haza a kórházból. Ebből a lány családjában is konfliktusok keletkeznek, de ráadásul kiderül, hogy a beteg kedvenc unokája drogfüggő-és terjesztő. A történet további részeit nem meséljük el, érdemes elolvasni a könyvet.

A kötet a könyvhétre jelent meg, s szerencsés véletlennek köszönhetően az egyik pesti kórház mozgásterápiás osztályának pszichológusa is megvásárolta. Bevitte az osztályra, ahol az orvosok is elolvasták, de akadt beteg is, aki megkapta. Ezen az osztályon stroke klub működik, amelynek gyógyult és lábadozó beteg tagjai rendszeresen találkoznak, hogy erőt adjanak egymásnak. Jankovics Évát is meghívták egy könyvbemutatóra, a napokban pedig felvették a klub tiszteletbeli tagjának. Igazi sikernek tekinthető, hogy a Miskolcon ma kezdődő stroke-konferenciára is meghívást kapott: beszéljen a könyvről és tapasztalatairól.

Jankovics Éva elsőként Öngyilkos lett a fiam címmel írta meg élete nagy tragédiáját. A következő kötet is az öngyilkossággal foglalkozott. Lédererné, mi van a kosárban címmel írt egy bűnügyi dokumentum regényt is. Az ötödik napon címmel édesapjáról jelentetett meg dokumentum regényt, s ezt követte a Stroke - egy család regénye.

 

Forrás: NAPLÓ

Máramarosi Lili, Szabó Tibor Benjámin (szerk.)
Az Athenaeum vállalatcsoport alapítója, a könyvesboltosból lett nyomdász és könyvkiadó 1859-ben "Emich Gusztáv Nagy Képes Naptára" címmel életre hívott egy olyan kalendáriumot, amely, azon túl,...
Frank Schätzing
Emlékszünk még Frank Schätzing RAJ című regényére? A német mester egyetlen képből bontja ki az egész világra kiterjedő ökokatasztrófa és a megvadult természettel szemben vívott emberi küzdelem történetét:...
Jonas Jonasson
Fordította: Kúnos László
Mi jöhet még Allan Karlsson életében? A jó öreg százévesnek, bizony, maradt néhány kaland a tarsolyában.

Az egész egy hőlégballonos túrával és három üveg pezsgővel kezdődött. Allan és Julius...
Jodi Picoult
Zaklatott férfi ront be Mississippi állam abortuszklinikájára. Lövöldözni kezd, majd túszul ejti a túlélőket. Hugh McElroy túsztárgyaló a helyszínre siet. A telefonjára érkező üzenetekből jön rá, hogy...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ