A nagy kérdés
Az Alkimistát közel félmilliárd ember olvasta el. Paulo Coelho nevét milliárdok ismerik világszerte. Az író, miután politikai nézetei miatt meghurcolták, most úgy döntött, a kulturális forradalom élére áll.

A misztikus tudás birtokosaként ismert író nagyon egyszerű körülmények között dolgozik - mesélte Coelho legfrissebb interjújában. Csak a számítógépe, az íja és a nyila. Ennyi van a szobában.

- Íj és nyíl?

- Nem tudok leülni, én íjászat közben meditálok. Ez az én módszerem.

- A betörők ellen?

-  Ellenük is. 

 A betörők íjra nem, csak egy meleg ölelésre számíthatnak a brazil írótól, akinek az első könyve, a szegény andalúziai pásztor történetét elmesélő Az alkimista meghozta a világhírt, az elismerést és az olvasók szeretetét. Most 6,6 millióan rajonganak érte a legnagyobb közösségi oldalon, a Facebookon és 3 millióan követik a Twitteren bejegyzéseit.

Nincs olyan élő szerző aki több könyvet adott volna el egy könyvből, talán Dan Brown mérhető csak hozzá, és  nincs senki más, aki rajongói között olyan hírességeket tudhat, mint Bill Clinton vagy Vlagyimir Putyin. Az orosz vezető egyébként 2006-ban vendégül is látta Coelhot, amikor a transzszibériai vasúton utazott. "Nem fogom elmondani, miről volt szó, viszont azt elárulom, hogy órákon át beszélgettünk" - emlékezett vissza a brazil író a találkozóra.

Az orosz Odüsszeia képezi Coelho legújabb könyvének alapját - épp mint Az alkimistában, itt is egy mentális-pszichikai utazásról van szó, csak sokkal személyesebben, sokkal bensőségesebb hangon. Akkor, amikor Coelhot harmonikus házassága, sikerei a tökéletes boldogságra predesztinálták volna, épp akkor élte meg a legsötétebb mélységeket, saját komfortzónájának, ketrecének fullasztó zártságában.

"Ha nincs előtted kihívás, halott vagy.  Az emberek azért maradnak kényelmes, de kihívások nélküli életükben, mert félnek. De aki elkényelmesedik, az nem él" - vallja az író, aki szerint a nyugati civilizáció a megszokásokra, rossz rutinokra épül. De, Coelho szerint, amikor megadjuk magunkat a mindennapi rutinnak, akkor nem élünk.

"Mindenki azt kéri, hogyan és senki nem kérdi, miért. Mindenki arra kíváncsi, hogyan lettél gazdag, hogyan váltál sikeressé, hogyan lettél jó újságíró. Senkit nem érdekelnek a miértek. Ha a hogyanokat miértekre cseréljük, már egy lépést tettünk előre" - osztotta meg tapasztalatait a legolvasottabb spirituális témákkal foglalkozó író.

Az 1947-ben Rio De Janeiroban született írót 17 éves kora után többször is elmegyógyintézetbe küldték szülei, akik kívánságának, hogy jogásznak tanuljon, a végletekig ellenállt. 1974-ig hippiként élt, a rendszer börtönében is megfordult néhányszor, megkínozták katolikus hite miatt.

 "Teljesen elvesztettem a hitemet, azt gondoltam, isten nem szeret engem. Hét évbe telt, míg sikerült ezt az élményt feldolgoznom" - emlékezett vissza az író. Sokan sohasem épülnek föl, az emberek életét összetöri egy ilyen élmény, teszi hozzá.

 A Forbes magazin szerint befolyásosabb, mint Lady Gaga vagy Obama elnök - de Coelho ezen csak kuncog. Olvasók millióival tartja a kapcsolatot blogján keresztül. "Minden híd beomlott, minden gazdasági, társadalmi, politikai összeköttetés megszakadt. Egy híd áll még, a kulturális." Íróként nincs más küldetésem, csak hogy a kulturális összeköttetéseket  megőrizzem.

 Forrás: Big Issue UK

 Készítette: Steven MacKenzie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Minden fejben dől el. Kivéve az összecsukott vasalódeszkát, az a szobában dől el.
Hartay Viharsarki Kattintós Csaba csinált egy préselt növénygyűjteményt az emberekből. Ez itt az. Szépen lekaszálta őket a Facebookon, a buszon, a kiskonyhában, wellness-szállodában a bugyborékos...
Fordította: Németh Nikoletta
,,Az emberek rossz anyának tartanak"

Kim Dzsijong a nővérével osztozik egy szobán. Az öccsének saját szobája van.
Kim Dzsijong iskolájában a lányok mindig a fiúk után kaptak...
további újdonságok »
Fordította: Szieberth Ádám
A francia nők tudnak élni!
A francia nők nem híznak (New York Times bestsellerlista 1. hely) szerzőjének új könyvében az írónő górcső alá veszi a franciák osztriga iránti vonzalmát. Megismerhetjük az osztrigát...
Charlie Higson regénye egy young adult disztópia első része. Az ismeretlen vírus pusztította London romjain gyerekek próbálnak egy új világot felépíteni.
A végzetes járványt követően...