Besenyő család a világ körül
A Besenyő család elsőszámú fegyvere a szójáték, és az abból faragott abszurd humor, mely hallatán az emberen már-már görcsös nevetés lesz úrrá. Szász Móni és Ilauszky Tamás közös alkotása, a L’art pour l’art Társulat által életre keltett családra épített képregény nem csökkenti, csak fokozza a „hülyeséget”.

Egy ország ismeri az idén 25 éves L’art pour l’art Társulat által kitalált Besenyő család életét és egy ország számára okoz majd sokkot Szászi Móni és Ilauszky Tamás képzőművész képregénye a Besenyő családról.

Nooormális?!

Mert ez a család sosem volt normális. A szóvicceik többsége szólások, nyelvi fordulatok vagy egyszerű szavak elferdítései “Kificamodott a tokám!”, “Forog velem a virág!”, “Összecsaptak a fejem fölött a hullák!”, „Nooormális?!”
,,Ez mindennek a teteje!” A Besenyő család sosem volt normális, viszont mondatai a populáris kultúra részévé, szállóigévé váltak.
Mert ezzel a családdal mindig történik valami, és ehhez még csak menniük sem kell sehova. Mi történik akkor, amikor ennek ellenére mégis mennek! Például, nyaralni a dorogi szénbányába… Vagy kulturáltan kikapcsolódni a házuk földszintjén lévő hentesboltba.
Persze olyan is van, amikor nem ők mennek, hanem értük jönnek! Mondjuk, sajnos pont az ufók…

 

 

Besenyő Pista bácsi, a felesége, Margit, valamelyikük apja, Anti bácsi, nagyfogú kislányuk Besenyő Zigóta, és a szexis szomszédasszony, Kancácska legújabb kalandjairól olvashat az első Besenyő család képregényben a nyelvi lelemények és az emberi gyarlóság iránt fogékony olvasó.

„Margit, kérdevhetek valamit? Hogy fületik a gyerek?
Tudtam… Szóval, amikor két ember szereti egymást…
Mint te meg av apu?
Nem…”

A L’art pour l’art Társulat sikerének egyik titka, hogy kreatívabbak, ötletdúsabbak, mint a többi nevettető. Míg a kabarészerzők, szórakoztató műsorok készítői bevált sémákat használnak a produkció elkészítésében, a Besenyő család szinte minden újabb adásában van valami újdonság. Ez az eredetiség az abszurd humor egyik sajátja. A nézőnek sosincs olyan érzése, hogy egy szakállas tréfát hall új köntösben, bár a tízedik rész szóviccei már kicsit kényszeredettek voltak, ezt tehát nem kellett volna erőltetni.

A társulat 1986-ban alakult, eredetileg még Laár pour Laár néven, később vette fel ma ismert L’art pour l’art nevet. Egyedülálló produkciójukkal új színt hoztak a hazai humor és színjátszás palettájára. Alkotóműhelyükben sok eredeti ötlet, poén-felfedezés született, amelyek országunk kulturális hétköznapjaiban, a gondolkodni, és a nyelvvel játszani szeretők körében kisebbfajta művészi forradalmat indukáltak. Előadásaikat a kezdeti időszakban elsősorban egyetemisták, főiskolások látogatták, második törzshelyük a Közgazdaságtudományi Egyetem klubjában volt. A L’art pour l’art divattá vált. 1991-ben a L’art pour l’art elkészíthette első, önálló tévéműsorát. Hamar kiderült, hogy a televíziós formanyelv nagyon illik hozzájuk, sőt, az új lehetőségek teljesen újszerű megoldásokra sarkallták a kreatív csapatot. Ekkor született meg a Besenyő család.

Törvényszerű volt, hogy a képernyő műfaját ízlelgető, állandóan kísérletező társulat kreativitása meghozza igazi gyümölcsét. Az akkoriban még csak „geg-girl”-ként, íróként közreműködő Szászi Móni alapötlete, és a közös kidolgozás nyomán indult útjára a népszerű abszurd „szappanopera”, amely egy csapásra országos népszerűséget hozott a Társulat számára.

 

A család jelenlegi tagjai: Besenyő Pista bácsi (Laár András), felesége Besenyőné Bényei Margit (Pethő Zsolt, korábban Galla Miklós), valamelyikük apja Parittya Setét Anti bácsi (Dolák-Saly Róbert), a bájostól távol álló kislányuk Zigóta (Szászi Móni) és Rücsök (Pethő Zsolt).
Korábban Bálint Bea (1986-87), Galla Miklós (1986-1996) és Nagy Natália (1988-1997) is tagja volt a társulatnak.

A L’art pour l’art Társulat 25 éves fennállását a Besenyő család kalandjainak új epizódjaival ünnepli  október 7-től az m1.

Forrás: cultura.hu

Elpusztíthatja-e holnap egy aszteroida a Földet? Lehetünk-e fiatalabbak a saját gyermekünknél? Megjósolható-e a jövő a tudomány segítségével? Vannak-e jogaik a majmoknak? Hány neme lehet...
behúzott szárnyú felfelé zuhanás
már átláttok rajtam, de nem láttok belém
én egy univerzális gondolkodóval élek aki folyton
boldogabb akar lenni, és nem érti meg,
hogy ez nem így működik nem ilyen egyszerű
további újdonságok »
Fordította: Szieberth Ádám
A francia nők tudnak élni!
A francia nők nem híznak (New York Times bestsellerlista 1. hely) szerzőjének új könyvében az írónő górcső alá veszi a franciák osztriga iránti vonzalmát. Megismerhetjük az osztrigát...
Charlie Higson regénye egy young adult disztópia első része. Az ismeretlen vírus pusztította London romjain gyerekek próbálnak egy új világot felépíteni.
A végzetes járványt követően...