Besenyő család a világ körül
A Besenyő család elsőszámú fegyvere a szójáték, és az abból faragott abszurd humor, mely hallatán az emberen már-már görcsös nevetés lesz úrrá. Szász Móni és Ilauszky Tamás közös alkotása, a L’art pour l’art Társulat által életre keltett családra épített képregény nem csökkenti, csak fokozza a „hülyeséget”.

Egy ország ismeri az idén 25 éves L’art pour l’art Társulat által kitalált Besenyő család életét és egy ország számára okoz majd sokkot Szászi Móni és Ilauszky Tamás képzőművész képregénye a Besenyő családról.

Nooormális?!

Mert ez a család sosem volt normális. A szóvicceik többsége szólások, nyelvi fordulatok vagy egyszerű szavak elferdítései “Kificamodott a tokám!”, “Forog velem a virág!”, “Összecsaptak a fejem fölött a hullák!”, „Nooormális?!”
,,Ez mindennek a teteje!” A Besenyő család sosem volt normális, viszont mondatai a populáris kultúra részévé, szállóigévé váltak.
Mert ezzel a családdal mindig történik valami, és ehhez még csak menniük sem kell sehova. Mi történik akkor, amikor ennek ellenére mégis mennek! Például, nyaralni a dorogi szénbányába… Vagy kulturáltan kikapcsolódni a házuk földszintjén lévő hentesboltba.
Persze olyan is van, amikor nem ők mennek, hanem értük jönnek! Mondjuk, sajnos pont az ufók…

 

 

Besenyő Pista bácsi, a felesége, Margit, valamelyikük apja, Anti bácsi, nagyfogú kislányuk Besenyő Zigóta, és a szexis szomszédasszony, Kancácska legújabb kalandjairól olvashat az első Besenyő család képregényben a nyelvi lelemények és az emberi gyarlóság iránt fogékony olvasó.

„Margit, kérdevhetek valamit? Hogy fületik a gyerek?
Tudtam… Szóval, amikor két ember szereti egymást…
Mint te meg av apu?
Nem…”

A L’art pour l’art Társulat sikerének egyik titka, hogy kreatívabbak, ötletdúsabbak, mint a többi nevettető. Míg a kabarészerzők, szórakoztató műsorok készítői bevált sémákat használnak a produkció elkészítésében, a Besenyő család szinte minden újabb adásában van valami újdonság. Ez az eredetiség az abszurd humor egyik sajátja. A nézőnek sosincs olyan érzése, hogy egy szakállas tréfát hall új köntösben, bár a tízedik rész szóviccei már kicsit kényszeredettek voltak, ezt tehát nem kellett volna erőltetni.

A társulat 1986-ban alakult, eredetileg még Laár pour Laár néven, később vette fel ma ismert L’art pour l’art nevet. Egyedülálló produkciójukkal új színt hoztak a hazai humor és színjátszás palettájára. Alkotóműhelyükben sok eredeti ötlet, poén-felfedezés született, amelyek országunk kulturális hétköznapjaiban, a gondolkodni, és a nyelvvel játszani szeretők körében kisebbfajta művészi forradalmat indukáltak. Előadásaikat a kezdeti időszakban elsősorban egyetemisták, főiskolások látogatták, második törzshelyük a Közgazdaságtudományi Egyetem klubjában volt. A L’art pour l’art divattá vált. 1991-ben a L’art pour l’art elkészíthette első, önálló tévéműsorát. Hamar kiderült, hogy a televíziós formanyelv nagyon illik hozzájuk, sőt, az új lehetőségek teljesen újszerű megoldásokra sarkallták a kreatív csapatot. Ekkor született meg a Besenyő család.

Törvényszerű volt, hogy a képernyő műfaját ízlelgető, állandóan kísérletező társulat kreativitása meghozza igazi gyümölcsét. Az akkoriban még csak „geg-girl”-ként, íróként közreműködő Szászi Móni alapötlete, és a közös kidolgozás nyomán indult útjára a népszerű abszurd „szappanopera”, amely egy csapásra országos népszerűséget hozott a Társulat számára.

 

A család jelenlegi tagjai: Besenyő Pista bácsi (Laár András), felesége Besenyőné Bényei Margit (Pethő Zsolt, korábban Galla Miklós), valamelyikük apja Parittya Setét Anti bácsi (Dolák-Saly Róbert), a bájostól távol álló kislányuk Zigóta (Szászi Móni) és Rücsök (Pethő Zsolt).
Korábban Bálint Bea (1986-87), Galla Miklós (1986-1996) és Nagy Natália (1988-1997) is tagja volt a társulatnak.

A L’art pour l’art Társulat 25 éves fennállását a Besenyő család kalandjainak új epizódjaival ünnepli  október 7-től az m1.

Forrás: cultura.hu

Fordította: Győri László
Ha Guy Ritchie regényt írna... Bizarr, őrületes gengsztersztori Bécsből
Bécs, 1938 márciusa. Ausztriát a Harmadik Birodalomhoz csatolják. Azon a napon, amikor a fél város a Heldenplatzon ünnepli az Anschlusst és a Führert, lakások ,,evakuálására" specializálódott,...
E regény viharként söpört át Európán. Pompás családtörténet, mely az olvasót minden erőlködés nélkül húzza át három évszázad magyar történelmén. A főszereplők magukkal ragadóak....
további újdonságok »
Fordította: Győri László
Ha Guy Ritchie regényt írna... Bizarr, őrületes gengsztersztori Bécsből
Bécs, 1938 márciusa. Ausztriát a Harmadik Birodalomhoz csatolják. Azon a napon, amikor a fél város a Heldenplatzon ünnepli az Anschlusst és a Führert, lakások ,,evakuálására" specializálódott,...
E regény viharként söpört át Európán. Pompás családtörténet, mely az olvasót minden erőlködés nélkül húzza át három évszázad magyar történelmén. A főszereplők magukkal ragadóak....