„Sajnos voltam anorexiás, tudom, mi az őrület és mi a betegség.”
Karafiáth Orsolya író, költő. Rendszeresen publikál a 24.hu, a wmn.hu online lapokban és a Nők Lapja magazinban. Aki egy sort sem olvasott még tőle (ez szinte kizárt), az is ismeri a nevét – őszinte és szókimondó nő, aki imád parókát hordani. A kilókkal ő is küzd néha, főleg, amióta letette a cigarettát pár hónappal ezelőtt.

Emlékszel még, mikor kezdett először foglalkoztatni a külsőd?

Arra emlékszem, hogy már általános iskolában szerettem magam tervezni a ruháimat. Anya jól tudott kötni, horgolni és varrni, együtt alkottunk. Arra is pontosan emlékszem, mikor éreztem először nem elég szépnek magam. A legjobb barátnőm Zsuzsi volt, és amikor ő harmadikban szerelmes levelet kapott attól a fiútól, aki nekem is tetszett. Azt éreztem, csak Zsuzsi kék szeme és dús szőkés haja lehet az oka a dolognak. És ha nekem is kék szemem lenne, minden könnyebb lenne.

Mi a véleményed arról, hogy manapság úgy tűnik, minden másnál fontosabb a kinézetünk?

Zavarba hoz és frusztrál. Decemberben egy est előtt egy ismerősöm odajött hozzám, és puszta jóindulatból (tényleg nem akart szemét lenni!) megkérdezte, hogy én nem akarok-e elmenni arcfelvarrásra és szájdúsításra, mert szerinte rám férne. És hogy ne aggódjak, nem kerül olyan sokba, azt javasolja, ne menjek idén Thaiföldre írni, annyiból ki is jön. Én mégis a napfény ideg- és arckisimító hatását választottam, de közben elkezdtem szorongani is. Mert a környeztemben azt látom, hogy plasztikáztatni ugyanolyan fontos, mint mondjuk fogorvoshoz járni, és ha nem vagy megfelelően karban tartva, igénytelennek minősülsz. Én nem vagyok elvakult természetkultuszos valaki, nem hiszem, hogy ördögtől való az ilyesmi, de azt, hogy betett haj, műszempilla és műköröm nélkül már ciki utcára lépni, enyhén furának tartom. Ráadásul azt látom, hogy nem feltétlenül a természetesség, a kor méltósággal való elfogadása és az igényes külső a mérték. Szerintem sehová nem vezet a külsőségek ilyetén túlhajtása.

Megesett már veled, hogy a külsőd miatt bíráltak? Ez hogy érintett téged?

 Persze, megesett, egyszer, mikor annak idején kezelhetetlen tehénnek neveztek, az hozzásegített, hogy lefogyjak. Szerencsére nem nézek ki rosszul, a direkt bántások már leperegnek rólam. Azt kellett megtanulnom, hogy a mérce ne Monica Bellucci legyen, mert akkor egy merő para lenne az életem.

Van olyan, amit kevésbé kedveltél magadon, de az évek során sikerült elfogadnod, sőt, megszeretned?

Már mindent elfogadtam. De nem szerencsés a bőröm és a vékony hajam – szerencsére már jók a kozmetikumok, és szeretek műhajakkal, fejdíszekkel, kalapokkal játszani. Nem jó, hogy hízékony lettem, főleg mióta nem dohányzom. De ebbe sem fogok belehalni.

Egyre több helyen találkozhatunk telt hölgyekkel a címlapokon, kifutókon – mégsem csitul az őrült diéták korszaka. Mit gondolsz, mi lehet ennek az oka?

Én azért különbséget tennék a telt hölgyek és a plus size modellek között, mert ez utóbbi a 36-38-as méretet takarja. Nos, szerintem sem szép a szétfolyt test, a zsírpárna nem esztétikus. Én is belehalok, hogy felugrott rám pár kiló, és tudom, nyárig le is fogom adni. Sok kórosan elhízott lány mondogatja, hogy már ez is menő, és hogy akinek nem tetszik, annak nem tetszik. A nagyon nagy túlsúly nem csupán esztétikai probléma, hanem egészségügyi is, ezt ne feledjük – de persze senkit ne froclizzunk a túlsúlya miatt. Csak ne mondjuk, hogy a kövérség trendi. Nem a csontsoványra fogyott modellek a példák, hanem a karcsú, izmos, természetes lányok.

Szerinted meddig egészséges elmenni a fogyókúrában, hol az a határ, amikortól már beteges? Volt a környezetedben testképzavarral küzdő személy? (anorexiás, bulimiás stb.)

Én sajnos voltam anorexiás, tudom, mi az őrület és mi  a betegség, szóval vigyázzunk magunkra és az arányainkra, minden értelemben. Gimis voltam, akkoriban ez még nem volt divatbetegség, nekem is idegbajra andaxint írtak fel, amikor elájultam, és azután vittek le az iskoladokihoz. Akkor már csak negyvenvalahány kiló voltam és ugyanúgy 170 centi magas, állandóan szédelegtem és rettentő kövérnek láttam magam. Ártatlan fogyókúrával kezdődött, majd lecsupaszodott az étrendem banánra és borsóra, minden mástól viszolyogtam…

 

Az Antilányregény főhőse annyira a tökéletes testkép megszállottjává válik, hogy emberi kapcsolatai is tönkremennek (a legjobb barátnőjével eltávolodnak egymástól, a férjétől is elhidegül). Szerinted hol a határ, amikor az önmagunkkal folytatott harc már a szeretteinkre is hatással van?

Mint minden szenvedélybetegség esetén, akkor, ha a külsőnkkel és az egészségünkkel való foglalkozás uralja a horizontunkat, ha más már nem létezik, ha beszűkülünk. Ezt persze legtöbbször mi már nem realizáljuk.

Samantha egy elit egyetem írásművészeti mesterképzésének ösztöndíjas hallgatója, akit felettébb taszít a prózaíró klub tündibündi, dúsgazdag lánykáinak négyfős klikkje. Akik Nyuszikának...
Fordította: Gálvölgyi Judit és Novák Petra
Két zabolátlan természetű nő és az ár, amit ezért fizetniük kell
Kimberley Freeman, az Örökzöld-zuhatag és az Álom-öböl népszerű írónőjének nagy hatású regénye a szerelemről,...
további újdonságok »
Egy titokzatos, de népszerűnek nem mondható rendőr, Woiczek Dávid felkészültségének és a vak véletlennek köszönhetően megismeri egy óriási drog-adásvétel részleteit. Az információkat...
Mit csinálsz, ha magányosnak érzed magad és figyelemre vágysz? Megpróbálsz ismerkedni. Az érzelem- és intimitásmentes házasságban élő Márti nem csak végtelenül naiv, de bátortalan is,...