Naplóakadémia
Egyébként szeretem az értő, építő kritikát, ha pozitív meglátásokkal támogatják írói munkámat, de ha észreveszem, hogy a kritikus irigy rám, személyeskedik és negatívan áll hozzá a művemhez, akkor sajnos meg kell válnunk egymástól. Ha külső támadás ér, akkor intézkedni szoktam. − Az Athenaeum Kiadó pénteki naplóját Hartay Csaba írja.

Egyvalamit rögtön a naplóírás elején szeretnék tisztázni. Ez a naplóbejegyzés nemhogy itthon, de nemzetközi szinten is az élvonalba emelkedik. És nem a közepénél, vagy majd csak a végén lehet felfedezni az erre utaló jeleket, ez már a bevezetésben is tisztán látszik. Kiragyog belőle a talentum. Feszes, erős felütéssel kezdtem, és ezt nem lehet elvitatni tőlem. A folytatás elképesztően izgalmas lesz, bárki nyugodtan megkérdezhet respektábilis irodalmárokat, a szakma jelentős képviselőit, mind ezt mondják majd, látatlanban is.

Elárulom, hogy ez egy nagyon jó naplóbejegyzés. A kezdés is felejthetetlenül remek volt, de ahol most tartunk, az még inkább fenomenális. És hol van még a vége? Az elején is leszögeztem, hogy magas a színvonal, de nem árt tudatosítani a szövegben többször is, nehogy elkalandozzon az olvasói figyelem.Ha nem felejtem el az írás hevében, még többször jelzem az általam képviselt igen magas színvonalat.
Akadémikus vagyok. Eddig ezt nem mondtam, idáig tartottam magamban, de nincs mit titkolnom. Az MNA, a Magyar Naplóíró Akadémia rendes tagja vagyok. És a havi juttatásom mellett jelentős összegekért tanítani fogom a naplóírást egyetemeken, akadémiákon. Ez a naplóbejegyzésem lesz az etalon. Itt jön az isteni szikra, az ihlet, innentől egy külső erő vezeti a tollamat:

Ma reggel felkeltem, fogat mostam, megmosakodtam. Kávét ittam, reggeliztem. Elmentem a munkahelyemre. Délben hazajöttem ebédelni. Palacsinta volt bablevessel. Finom volt. Utána visszamentem a munkahelyemre. A munkanap végén hazajöttem. Vacsoráztam, letusoltam, olvastam elalvás előtt, majd leoltottam a lámpát.

Így néz ki egy feszes, megmunkált, sallangoktól mentes naplóbejegyzés erre a napra. Erről nem szeretnék további vitákat. Ez a bejegyzés nem operál direkt romantikus hatásokkal, nincs benne giccs, de megtévesztő érzelmeskedés, érzelgősség sem. Írni nem akárki tud, nem sokan vagyunk. Szerencsére.
Egyébként szeretem az értő, építő kritikát, ha pozitív meglátásokkal támogatják írói munkámat, de ha észreveszem, hogy a kritikus irigy rám, személyeskedik és negatívan áll hozzá a művemhez, akkor sajnos meg kell válnunk egymástól. Ha külső támadás ér, akkor intézkedni szoktam.

Ugye, milyen jó az én olvasómnak lenni? Sokszor ábrándozom, hogy mennyire nagyszerű lenne, ha ismeretlen szövegekként olvashatnám a saját könyveimet, mekkora katarzist élhetnék át, ha újdonságként kerülnének kezembe a fő műveim. De ez csak álom, így sajnos be kell érnem azzal, hogy jól ismerem ezeket a szövegeket, és már nem akkora a várt hatás olvasás közben. Félreértés ne essék, így is elementáris erővel hatnak rám a mondataim, az egekig emelnek a saját szövegeim, de ez az élmény lehetne erősebb is, tisztában vagyok vele. Más írók könyvei egyöntetű hatással vannak rám. Legtöbbször a közöny, amit kiváltanak belőlem ezek az alkotások. Sajnálom, hogy senki sem tud az én színvonalamon alkotni. Másrészről pedig boldoggá is tesz. Nem akarok álszerénynek tűnni, de tudom, mennyit érek. Felbecsülhetetlenül sokat.

Nagyon jó bejegyzés lett. Végigolvastam még egyszer, és borzongva megkönnyeztem. Valamit nagyon tudok. Mi lehet a titkom? Tehetség? Igen, de egy kicsivel több. Jó ízlés? A neveltetésemből fakad. Óriási ismeretanyag, műveltség? Ezek is benne vannak a végeredményben. Ilyen adottságai másoknak is lehetnek. De bennem van még valami. Jóképű is vagyok.


Hartay Csaba

Athenaeum Kiadó

http://www.litera.hu/netnaplo/naploakademia

Máramarosi Lili, Szabó Tibor Benjámin (szerk.)
Az Athenaeum vállalatcsoport alapítója, a könyvesboltosból lett nyomdász és könyvkiadó 1859-ben "Emich Gusztáv Nagy Képes Naptára" címmel életre hívott egy olyan kalendáriumot, amely, azon túl,...
Frank Schätzing
Emlékszünk még Frank Schätzing RAJ című regényére? A német mester egyetlen képből bontja ki az egész világra kiterjedő ökokatasztrófa és a megvadult természettel szemben vívott emberi küzdelem történetét:...
Jonas Jonasson
Fordította: Kúnos László
Mi jöhet még Allan Karlsson életében? A jó öreg százévesnek, bizony, maradt néhány kaland a tarsolyában.

Az egész egy hőlégballonos túrával és három üveg pezsgővel kezdődött. Allan és Julius...
Jodi Picoult
Zaklatott férfi ront be Mississippi állam abortuszklinikájára. Lövöldözni kezd, majd túszul ejti a túlélőket. Hugh McElroy túsztárgyaló a helyszínre siet. A telefonjára érkező üzenetekből jön rá, hogy...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ