Paulo Coelho 9 legfontosabb tippje utazáshoz
Nagyon korán rájöttem, hogy számomra az utazás a legjobb mód a tanulásra. Még mindig egy zarándok lelke lakozik bennem, és arra gondoltam, hogy e blogbejegyzés formájában megosztok pár leckét, hátha hasznosnak bizonyulnak a hasonló zarándok lelkeknek.

1. Kerüljétek a múzeumokat!
Elsőre abszurd javaslatnak tűnhet, de gondoljunk csak bele: ha egy külföldi városban jársz, nem sokkal érdekesebb felfedezni a jelent, mint a múltat? Az emberek valahogy kötelezőnek érzik a múzeumok látogatását, mert gyerekként azt tanulták, hogy az utazás arról szól, hogy a kultúra e formájával muszáj megismerkedni. Természetesen fontosak a múzeumok, de időre és objektivitásra van szükség hozzájuk – tudnod kell, mit szeretnél megnézni, különben azzal az érzéssel távozol, hogy most aztán láttál sok alapvetően fontos értéket, csak a nevükre nem emlékszel.

2. Tölts időt a helyi bárokban!
A várost leginkább a bárjaiból ismerheted meg, nem a múzeumokból. És most nem a nightklubokra gondolok, hanem azokra a helyekre, ahova az átlagemberek betérnek, hogy igyanak egyet, beszélgessenek az időjárásról, és egyáltalán, csevegjenek. Vegyél egy újságot és élvezd az emberek jövés-menését. Ha valaki beszélgetést kezdeményez, bármilyen butaságról, csatlakozz: nem ítélheted meg az út szépségét úgy, hogy épp hogy csak rápillantasz a kapura.

3. Légy nyitott!
A legjobb idegenvezető egy helyi lakos, aki mindent tud a városról, büszke rá, és nem ügynökségnek dolgozik. Menj ki, és válassz ki bárkit az utcán, akivel szívesen beszélgetnél, és kérdezz tőle valamit. (Hol a katedrális? Merre találom a postát?) Ha nem lesz belőle semmi, próbálkozz mással – garantálom, hogy a nap végére megtalálod a tökéletes kísérőt.

4. Utazz egyedül, vagy ha házas vagy, a férjeddel/feleségeddel!
Nehezebb lesz, senki nem lesz ott, hogy vigyázzon rád, de csakis így tudod a hátad mögött hagyni a saját országodat. Ha csoportban utazol egy idegen helyre, akkor az anyanyelveden kommunikálsz, azt teszed, amit a csapatvezetőd mond, és jobban lefoglalnak az ismerősök pletykái, mint a helyi látványosságok.

5. Ne hasonlítgass!
Semmit ne hasonlíts össze – se az árakat, se a higiéniai állapotot, az életminőséget vagy a közlekedést. Semmit. Nem azért utazol, hogy bebizonyítsd, jobb az életed másokénál – a célod az, hogy megtapasztald, más emberek hogy élnek, mit taníthatnak neked, hogyan dolgozzák fel a valóságot és a különleges élményeket.

6. Értsd meg, hogy mindenki ért téged!
Még ha nem is beszéled a nyelvet, nem kell félned: rengeteg helyen jártam már, ahol nem tudtam szavakkal kommunikálni, mégis mindig találtam segítőket, útmutatást, hasznos tanácsokat, sőt, barátnőket is. Néhány ember úgy gondolja, hogy ha egyedül utazik, és csak úgy elindul a vakvilágba, örökre eltévedhet. Győződj meg róla, hogy a szállodád brosúrája a zsebedben van, és ha minden kötél szakad, ints le egy taxit és mutasd meg a címet a sofőrnek.

7. Ne vásárolj túl sokat!
Olyan dolgokra költs, amiket nem kell magaddal cipelned: jegyekre egy jó színdarabra, étteremre, túrákra. Manapság a világgazdaság és az internet lehetővé teszi, hogy minden a tiéd legyen, amit csak szeretnél, anélkül, hogy plusz csomagokért kellene fizetned.

8. Ne próbáld meg felfedezni a világot egy hónap alatt!
Sokkal jobb egyetlen városban maradni 4-5 napig, mint 5 várost meglátogatni egy hét alatt. A város olyan, akár egy szeszélyes nő: időbe telik, míg elcsábítod annyira, hogy teljesen felfedje magát előtted.

9. Az utazás kaland.
Henry Miller mondta, hogy sokkal fontosabb felfedezni egy olyan templomot, amiről még senki sem hallott, mint elutazni Rómába és kötelező jelleggel megnézni a Sixtus-kápolnát, ahol 2000 másik turista lökdösődik és ordít a füledbe. Persze, ki ne hagyd a Sixtus-kápolnát, nem azt javaslom, de járd az utcákat is, fedezz fel mellékutakat, érezd át a szabadságát annak, hogy keresel valamit – nem is tudod, micsodát –, amit ha megtalálsz, megváltoztatja majd az életed. Ebben biztos lehetsz.

Forrás: http://paulocoelhoblog.com/2015/06/24/travelling-differently/

Máramarosi Lili, Szabó Tibor Benjámin (szerk.)
Az Athenaeum vállalatcsoport alapítója, a könyvesboltosból lett nyomdász és könyvkiadó 1859-ben "Emich Gusztáv Nagy Képes Naptára" címmel életre hívott egy olyan kalendáriumot, amely, azon túl,...
Frank Schätzing
Emlékszünk még Frank Schätzing RAJ című regényére? A német mester egyetlen képből bontja ki az egész világra kiterjedő ökokatasztrófa és a megvadult természettel szemben vívott emberi küzdelem történetét:...
Jonas Jonasson
Fordította: Kúnos László
Mi jöhet még Allan Karlsson életében? A jó öreg százévesnek, bizony, maradt néhány kaland a tarsolyában.

Az egész egy hőlégballonos túrával és három üveg pezsgővel kezdődött. Allan és Julius...
Jodi Picoult
Zaklatott férfi ront be Mississippi állam abortuszklinikájára. Lövöldözni kezd, majd túszul ejti a túlélőket. Hugh McElroy túsztárgyaló a helyszínre siet. A telefonjára érkező üzenetekből jön rá, hogy...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ