“Fortyog a mélyben a nagy siker”
“2014 nem hozta el a következő trendfordulót – még érlelődik, fortyog a mélyben a nagy siker, de szerintem már nem sokáig.” Könyves sikerek és csalódások 2014-ben – Szabó Tibor Benjámintól, az Athenaeum Kiadó főszerkesztőjétől.

A Cultura Magazin 2014-ben is megkérte az irodalmi életben dolgozókat, arról írókat, kiadókat, hogy összegezzék az évet. Míg 2013-ban arra voltunk kíváncsiak, milyen személyes szakmai sikereket / kudarcokat könyvelhetnek el 2013-ra, és milyen szóval jellemeznék 2013-at? 2014-ben a vágyakra és a megvalósult sikerekre, illetve az év felfedezettjére, és a csalódására voltunk kíváncsiak.

“A kultúrafinanszírozás 2013-as alakulása valós, kézzel fogható, számokra váltható kudarc – de az is lehet, hogy inkább az állami kultúrpolitika kudarca ez. Mi csak a hatását érezzük” - mondta Szabó Tibor Benjámin 2013-ban, akkor még az Újkönyvpiac felelős szerkesztőjeként. 2014-et és a könyves piacot már az Athenaeum Könyvkiadót képviselve értékelte az idén kinevezett főszerkesztő.

 

 

Mit vártál 2014-től és mi valósult meg belőle? / Számodra ki az év felfedezettje, és a csalódása?

2014-től jelentős könyvpiaci bővülést vártam – ez be is jött. Az más kérdés, hogy a mostani konjunktúra valójában egy technikai korrekció, januártól teljesen más időszámítás kezdődött a könyvészetben. A bővülés egyik indukálója az ötödik éve tartó válság (kevesebben vettek könyvet, mint ahány könyvolvasó ténylegesen van – az évek alatt elfogytak a felhalmozott olvasmányok, bedugultak az alternatív források, és most megint elkezdtek vásárolni az olvasók), a másik indukciókörülmény pedig a kormányzati kommunikáció (mivel egész évben azt sulykolta a médiahenger, hogy több pénz marad az embereknél, kialakult az az érzet, hogy tényleg – és ez emelte a fogyasztási hajlandóságot). A választási év elmúltával a torta ismét megy majd össze, a verseny a korábbiaknál is élesebbé válik. Arra készülök, hogy minden fronton, minden erővel a piaci részesedésünk növekedésére kell koncentrálnunk, különben képtelenek leszünk megtartani pozícióinkat. (Ami, sajnos, azt is jelenti, hogy a karácsonyi pihenésben sem álltunk le – készültek fejlesztési tervek, marketingtervek. Ez ilyen. Az Athenaeum csak akkor marad talpon ebben a nagyon erős tőkekoncentrációs spirálban, ha kétszer annyi energiát fektetünk minden munkába, mint a versenytársaink.)

2014-től azt is vártam, hogy jön az újabb, az egész világpiacot letaroló cím vagy sorozat – ez nem történt meg. Viszonylag rendszeresen érkeznek ezek az igénykisütő élménybombák, legutóbb 2011-ben az Ötven árnyalat-trilógia. 2014 nem hozta el a következő trendfordulót – még érlelődik, fortyog a mélyben a nagy siker, de szerintem már nem sokáig. Ha a Half a King sorozat lesz az (az Athenaeum tavaszi nagy vállalkozása), akkor erről még biztosan fogunk beszélgetni.

Az év csalódása számomra az volt, hogy (/ahogyan) a kulturális kormányzat nem vesz tudomást a MKKE szakmai javaslatokat tartalmazó csomagjáról.

Az év felfedezettje pedig egyértelműen Bíró Szabolcs – tavaly tavasszal kezdtünk együtt dolgozni a Ragnarök című regénye marketingelésében. Hihetetlenül profi figurája a könyvészetnek, miközben nagyon felkészült, óriási tudással bíró regényíró. Idén tavasszal indítjuk Anjouk című tízrészes történelmi regényfolyamát az Athenaeumnál. Szabolcs munkáiban ott van a világsiker ígérete. Egy év múlva szívesen beszámolok róla, beváltotta-e az hozzá fűzött reményeket.

Kibelbeck Mara

http://cultura.hu/szub-kultura/fortyog-a-melyben-a-nagy-siker/ 

 

Kiss László - Bérczesi Róbert
behúzott szárnyú felfelé zuhanás
már átláttok rajtam, de nem láttok belém
én egy univerzális gondolkodóval élek aki folyton
boldogabb akar lenni, és nem érti meg,
hogy ez nem így működik nem ilyen egyszerű
és folytatnám...
Pataki Éva
Az 1890-es évek elejének Budapestjén lázasan folyik a készülődés a magyarság ezeréves fennállásának megünneplésére. A millenniumi előkészületek forgatagában Pulszky Károly, a nemzetközi hírű, becsvágyó...
további újdonságok »
Mireille Guiliano
Fordította: Szieberth Ádám
A francia nők tudnak élni!
A francia nők nem híznak (New York Times bestsellerlista 1. hely) szerzőjének új könyvében az írónő górcső alá veszi a franciák osztriga iránti vonzalmát. Megismerhetjük az osztrigát begyűjtő és feltálaló...
Charlie Higson
Charlie Higson regénye egy young adult disztópia első része. Az ismeretlen vírus pusztította London romjain gyerekek próbálnak egy új világot felépíteni.
A végzetes járványt követően ugyanis bomlásnak...