Blogzóna 04 - Paulo Coelho: Az accrai kézirat (Booklány)
Divatos értelmiségi fanyalgás övezi újabban Coelho könyveit, miközben a sokszor tényleg közhelyes mondatait tízezrek idézgetik naponta a facebook-on és hivatalosan is ő a világ legtöbb nyelven publikált szerzője. Booklány sincs érte oda túlzottan, de elismeri, hogy valamit nagyon tudhat az az író, akinek a művei ennyi embernek lopnak derűt, reményt, kapaszkodót, röpke szépséget az életébe.

Az accrai kéziratot leginkább azért olvastam el, mert R. felhívta rá a figyelmem, no meg azért, mert egyetlen könyve alapján nem akartam pálcát törni a szerző felett. Most viszont azt mondhatom, hogy jól belefutottam :) Ez alapján sem tudom teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy ki ez az ember, ki ez az író, szeretem-e vagy sem.

Különleges darab ez a könyv, már maga a témaválasztás is beszédes: egy misztikumhoz, felsőbb erőkhöz vonzódó szerző természetesen nyúlhat egy ilyen témához. Ugyanakkor pont emiatt rejtőzködő szellemre is vall, talán érzek benne egy árnyalatnyi alázatot is: egy átirat megalkotása megköveteli, hogy háttérbe szoruljon az író egója, szárnyaló fantáziája és szabadsága. Én gyűlölném, ha ennyire meg lenne kötve a kezem. A másik oldalról persze profetizálja is őt ez, hiszen az ő átiratában, az ő szavaival jutnak el ezek a szövegek a széles tömegekhez s így lehet a tanító szerepében is tetszelegni. Hogy mi volt inkább a szándék, azt döntse el mindenki maga. Egy biztos: nem marad visszhang nélkül majd ez a könyv.

Egy korai keresztény gnosztikus evangéliumról van szó, egy olyan szövegről, ami különleges helyet foglal el a hívők és a tudomány képviselőinek a szemében egyaránt. A Nag Hammád-i tekercsek körülbelül ezer oldalt tesznek ki, s jelentőségük a Holt-tengeri tekercsekhez fogható. Olyan apokrif iratok, melyek tanítanak, zsidó-keresztény, bibliai alapokon tanítanak hitről, jóról, szeretetről, erkölcsről, életről, mindenről, ami lényeges lehet a boldog és igaz élethez. A könyv szerint 1099-ben, Jeruzsálem keresztesek általi elfoglalása előtt egy tanító beszél a városban maradt, rettegő és talán hitevesztett embereknek minderről. Teszi mindezt a szókratészi hagyományokat követve, kérdés és felelet formájában átadva a bölcs gondolatokat. Szemöldökfelhúzott kételkedéssel kezdtem neki ennek a könyvnek és egyetértő bólogatással fejeztem be. Szép, tiszta és igaz gondolatokat vonultat fel, az egyetemes jó jegyében a könyv, valódi bölcseleteket, már-már szentnek tűnő tanításokat, bibilai magyarázatokat. Mintha -a hivatalosan szintén el nem ismert- Tamás evangéliumát olvasnánk: "Jézus mondta: Isten országa bennetek van s körülöttetek. Nem fából és kőből épült házakban. Hasítsd szét a fát és ott leszek, emeld fel követ és megtalálsz."

Az igaz tanításokat nagyon könnyű elválasztani a manipulatív firkálmányoktól. Ahogy az ocsú a búzától, úgy válik el egymástól a hamis és a valódi. És soha nem a hivatalos, egyházak általi elismerés teszi őket valódivá. Annak ellenére lesznek azok.

Első mondat:
"1945 decemberében egy testvérpár a felső-egyiptomi Hamra Dom térségében pihenőhelyet keresett, amikor egy barlangban rátalált egy papiruszokkal teli cserépedényre."

Forrás: http://vikiolvas.blogspot.hu/2013/05/paulo-coelho-az-accrai-kezirat.html (2013.05.07.)
Máramarosi Lili, Szabó Tibor Benjámin (szerk.)
Az Athenaeum vállalatcsoport alapítója, a könyvesboltosból lett nyomdász és könyvkiadó 1859-ben "Emich Gusztáv Nagy Képes Naptára" címmel életre hívott egy olyan kalendáriumot, amely, azon túl,...
Frank Schätzing
Emlékszünk még Frank Schätzing RAJ című regényére? A német mester egyetlen képből bontja ki az egész világra kiterjedő ökokatasztrófa és a megvadult természettel szemben vívott emberi küzdelem történetét:...
Jonas Jonasson
Fordította: Kúnos László
Mi jöhet még Allan Karlsson életében? A jó öreg százévesnek, bizony, maradt néhány kaland a tarsolyában.

Az egész egy hőlégballonos túrával és három üveg pezsgővel kezdődött. Allan és Julius...
Jodi Picoult
Zaklatott férfi ront be Mississippi állam abortuszklinikájára. Lövöldözni kezd, majd túszul ejti a túlélőket. Hugh McElroy túsztárgyaló a helyszínre siet. A telefonjára érkező üzenetekből jön rá, hogy...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ