Blogzóna 04 - Paulo Coelho: Az accrai kézirat (Booklány)
Divatos értelmiségi fanyalgás övezi újabban Coelho könyveit, miközben a sokszor tényleg közhelyes mondatait tízezrek idézgetik naponta a facebook-on és hivatalosan is ő a világ legtöbb nyelven publikált szerzője. Booklány sincs érte oda túlzottan, de elismeri, hogy valamit nagyon tudhat az az író, akinek a művei ennyi embernek lopnak derűt, reményt, kapaszkodót, röpke szépséget az életébe.

Az accrai kéziratot leginkább azért olvastam el, mert R. felhívta rá a figyelmem, no meg azért, mert egyetlen könyve alapján nem akartam pálcát törni a szerző felett. Most viszont azt mondhatom, hogy jól belefutottam :) Ez alapján sem tudom teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy ki ez az ember, ki ez az író, szeretem-e vagy sem.

Különleges darab ez a könyv, már maga a témaválasztás is beszédes: egy misztikumhoz, felsőbb erőkhöz vonzódó szerző természetesen nyúlhat egy ilyen témához. Ugyanakkor pont emiatt rejtőzködő szellemre is vall, talán érzek benne egy árnyalatnyi alázatot is: egy átirat megalkotása megköveteli, hogy háttérbe szoruljon az író egója, szárnyaló fantáziája és szabadsága. Én gyűlölném, ha ennyire meg lenne kötve a kezem. A másik oldalról persze profetizálja is őt ez, hiszen az ő átiratában, az ő szavaival jutnak el ezek a szövegek a széles tömegekhez s így lehet a tanító szerepében is tetszelegni. Hogy mi volt inkább a szándék, azt döntse el mindenki maga. Egy biztos: nem marad visszhang nélkül majd ez a könyv.

Egy korai keresztény gnosztikus evangéliumról van szó, egy olyan szövegről, ami különleges helyet foglal el a hívők és a tudomány képviselőinek a szemében egyaránt. A Nag Hammád-i tekercsek körülbelül ezer oldalt tesznek ki, s jelentőségük a Holt-tengeri tekercsekhez fogható. Olyan apokrif iratok, melyek tanítanak, zsidó-keresztény, bibliai alapokon tanítanak hitről, jóról, szeretetről, erkölcsről, életről, mindenről, ami lényeges lehet a boldog és igaz élethez. A könyv szerint 1099-ben, Jeruzsálem keresztesek általi elfoglalása előtt egy tanító beszél a városban maradt, rettegő és talán hitevesztett embereknek minderről. Teszi mindezt a szókratészi hagyományokat követve, kérdés és felelet formájában átadva a bölcs gondolatokat. Szemöldökfelhúzott kételkedéssel kezdtem neki ennek a könyvnek és egyetértő bólogatással fejeztem be. Szép, tiszta és igaz gondolatokat vonultat fel, az egyetemes jó jegyében a könyv, valódi bölcseleteket, már-már szentnek tűnő tanításokat, bibilai magyarázatokat. Mintha -a hivatalosan szintén el nem ismert- Tamás evangéliumát olvasnánk: "Jézus mondta: Isten országa bennetek van s körülöttetek. Nem fából és kőből épült házakban. Hasítsd szét a fát és ott leszek, emeld fel követ és megtalálsz."

Az igaz tanításokat nagyon könnyű elválasztani a manipulatív firkálmányoktól. Ahogy az ocsú a búzától, úgy válik el egymástól a hamis és a valódi. És soha nem a hivatalos, egyházak általi elismerés teszi őket valódivá. Annak ellenére lesznek azok.

Első mondat:
"1945 decemberében egy testvérpár a felső-egyiptomi Hamra Dom térségében pihenőhelyet keresett, amikor egy barlangban rátalált egy papiruszokkal teli cserépedényre."

Forrás: http://vikiolvas.blogspot.hu/2013/05/paulo-coelho-az-accrai-kezirat.html (2013.05.07.)
Ez egy álomország? Nem! Egy igazi szeretemország.
Képzeljünk el egy országot, egy olyan helyet, ahol szeretünk élni. Nem azért szeretjük, mert minden az ölünkbe hullik és nem azért, mert kevés munkával jól lehet keresni, vagy mert nem kell...
Minden fejben dől el. Kivéve az összecsukott vasalódeszkát, az a szobában dől el.
Hartay Viharsarki Kattintós Csaba csinált egy préselt növénygyűjteményt az emberekből. Ez itt az. Szépen lekaszálta őket a Facebookon, a buszon, a kiskonyhában, wellness-szállodában a bugyborékos...
további újdonságok »
Fordította: Szieberth Ádám
A francia nők tudnak élni!
A francia nők nem híznak (New York Times bestsellerlista 1. hely) szerzőjének új könyvében az írónő górcső alá veszi a franciák osztriga iránti vonzalmát. Megismerhetjük az osztrigát...
Charlie Higson regénye egy young adult disztópia első része. Az ismeretlen vírus pusztította London romjain gyerekek próbálnak egy új világot felépíteni.
A végzetes járványt követően...