Fehér Renátó - Kustos Júlia (szerk.) - A világot szétszerelni - Nem lehetséges történetek
Megjelenés ideje: 2021
ISBN: 9789635431328
176 oldal
Ára: 3499 Ft
A világot szétszerelni - Nem lehetséges történetek
Folyton a jövőn aggódunk - de hát minek aggódni nem létező dolgokon?
A világot szétszerelni nem lehetséges. Valóban?
2020 a bezártság éve volt. A világjárvány kriptahangulatában minden politikai botrány másnapjára jutott egy természeti katasztrófa. Bezárt ajtóink mögött és villódzó képernyőinket nézve akaratunk ellenére is részünkké vált a jelen pillanat törékenysége. Azt mondják, a változás két világrend - az elporladó régi és a kialakuló új - összeütközésekor érkezik meg.Vajon adódhat-e jobb alkalom, hogy pályakezdő fiatal írókhoz forduljunk, és összegyűjtsük az elmúlt időszakról született irodalmi alkotásaikat?
Kötetünk huszonöt szerző verseit, novelláit és regényrészleteit közli. A szerzők egyszerre hatolnak a dolgok mélyére, és fogadják be a nagy kép egészét. Kik ők? Régészek, kutatók, tanárjelöltek és frissen érettségizettek, örök álmodozók és örök pragmatikusok. Dühösek és rezignáltak, okosak és érzékenyek.

[Antologiaportrek helye]

A kötet szerzői:
Bali Péter: 1992-ben született Békéscsabán, jelenleg egy dél-csehországi faluban él, és Prágában dolgozik. Publikált többek között a Hídban, a Látóban és az Apokrif Online felületén. A 2020-as PesText pályázatán elnyerte az előzsűri különdíját. Az antológiában Sturm und Drang című prózája olvasható.
Bass Judit: 1996-ban született Budapesten. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem magyar-angol tanár szakos hallgatója. Szabadidejében növényeket gondoz, és mostanában építi első lakáskiállítását barátaival. Az antológiában Marsyas-molinók című verse olvasható.
Beke Sára: 2003-ban született, jelenleg Piliscsabán él. Ír, ha tud, amit éppen tud, főleg verseket. Rajong a panelházakért és a túrós csuszáért. 2021 szeptemberében kezdi tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetem magyar szakán, később fordítani szeretne. Versei és kritikái a kortárs irodalom különböző platformjain jelentek meg, például a Műút portál, a Nincs online folyóirat, a Pannon Tükör és a Praefelületein. Az antológiában az independentmoviescímű verse olvasható.
Borsik Miklós: 1986-ban született, jelenleg Budapesten él. Verseskötete Átoknaptár címmel jelent meg 2020-ban. 2014-től 2018-ig a József Attila Kör köteteit (JAK-füzetek) szerkesztette Balajthy Ágnessel. Grafikái a vonalmergezes.tumblr.com oldalon érhetőek el. Az antológiában Nyugalom és fény című prózája olvasható.
Csató Anita: 1991-ben született Miskolcon. Az Eszterházy Károly Egyetemen diplomázott magyar-etika szakon, jelenleg ugyanitt doktorandusz. 2017 óta publikál verseket offline és online folyóiratokban. Az antológiában Sötétkamra című verse olvasható.
É. Tóth Judit: 1994-ben született Szeghalmon. Blogger, költő, szabadúszó tartalomkészítő, a Bőréhség című verseskötet szerzője - valahogy így kezdődne a saját Wikipedia-szócikke. Az írás számára nem csupán hobbi vagy az önkifejezés egy formája. Az alkotás az élete. Az antológiában Ebéd közben című verse olvasható.
Erdődi-Juhász Ágnes: 1988-ban született Balassagyarmaton, szabadúszó újságíró. Diplomáját az Eötvös Loránd Tudományegyetem kommunikáció- és médiatudomány szakán szerezte. 2019-ben kezdett el az írással mint művészeti tevékenységgel tudatosabban foglalkozni, azóta jár Péterfy Gergely kreatívíráskurzusára. Novellái eddig a Felhő Cafén és a Litera-Túra folyóiratban, kritikái pedig a Literairodalmi portálon jelentek meg. A Tarandus Kiadó Van hangunk pályázatán második, az Aranymosás Irodalmi Magazin Aranyrög pályázatán első helyezést ért el. A PesText 2021 pályázat közönségdíjasa lett. Az antológiában Nem beszél című prózája olvasható.
Ferencz Hedvig: 1998-ban született Kézdivásárhelyen. Tanulmányait művészeti iskolákban végezte klasszikus zenei képzésen, szülővárosában és Székelyudvarhelyen. Ezután a Szegedi Tudományegyetem magyar nyelv és irodalom alapszakosaként szerzett diplomát, jelenleg mesteri tanulmányait végzi alkalmazott irodalomtudomány szakirányon. Érdeklődési, kutatási területei: a 20. századi és kortárs magyar irodalom és erdélyi magyar irodalom, valamint foglalkozik színháztudománnyal is - ezen belül a kortárs független színházra fókuszál. Irodalmi és színikritikákat, recenziókat és szépprózát ír, szövegei megjelentek a Tiszatáj Online felületén, a Revizor kritikai portálon, valamint a Thealterblogján. Amikor nem Erdélyben van, akkor Szegeden él, biciklizik, varr és zenél. Az ezzel járó tapasztalatait, zenei észjárását pedig szívesen alkalmazza irodalomról való gondolkodásában, alkotói és kutatói folyamataiban is. Az antológiában Capricornus című prózája olvasható.

Gáspár Sára 1999-ben született Szegeden. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem designkultúra szakán végzett, jelenleg az Eötvös Loránd Tudományegyetem magyar szakos hallgatója. A Késelés Késsel állandó kritikusa, prózaírással foglalkozik. Az antológiában Balkániak című prózája olvasható.

Havalda Bence: 1992-ben született, író, forgatókönyvíró. Fantasyregényeket ír, de érdekli a szépirodalom és a filmírás is, az elmúlt évben ezeken a területeken is elkezdte kipróbálni magát. A szépirodalom terén a novellák állnak közel hozzá, emellett az itt közölt novell
Fordította: Csősz Róbert
Mindenki idióta - csak én nem!
Bármerre nézünk, mindenhol csak irigyeket, örök optimistákat, egyszóval idiótákat látunk. Idegesítenek és fárasztanak a munkahelyünkön, a szabadidőnkben, az interneten és a politikában....
Anya csak egy van
Édesanyák, akik féltő szeretettel kísérik gyermekeik minden lépését. Asszonyok, akik akár életüket is feláldozzák értük. És nők, akiket sokszor nehezen értünk, pedig oly sok minden...